Fotografie en Film

Groep 3 t/m 8: Moove like Djegger

Na een korte inleiding over bewegende beelden gaan de deelnemers aan de slag met behulp van de digitale camera. Als inspiratie gebruiken we alles wat ter plaatse voor handen is. Het filmpje ontstaat door een aantal fotobeelden achter elkaar te plaatsen. Deze beelden vertellen een kort verhaal. 

Meer informatie

Groep 1 t/m 8: Workshop Animatie

Voorwerpen bewegen over tafel, leerlingen vliegen in de lucht en uit een homp klei verschijnt een mannetje. De leerlingen werken in groepjes met fotocamera’s op statieven met de techniek Stop Motion, waarbij losse foto’s achter elkaar worden gezet tot een filmpje. De wereld staat even op zijn kop. 

Voorbereidende lesbrief is aanwezig.

Meer informatie

groep 3 t/m 8: Workshop Video

Camera klaar? Acteurs klaar? 3, 2, 1…Actie! De leerling is scenarioschrijver, regisseur, cameraman/vrouw, acteur en leert de basisbeginselen van het filmmaken. De klas werkt in subgroepjes met camcorders en maakt een korte speelfilm/videoclip. 

Voorbereidende lesbrief is aanwezig.

Meer informatie

groep 1 t/m 8: Workshop Fotografie: door de kijker

Groep 1 t/m 4:
Wat doet een fotograaf, waarvan kun je foto’s maken, waarom maak je foto’s, wie heeft er wel eens een foto gemaakt en waarvan? Hangen er foto’s in de klas? Spelenderwijs leren kinderen de basisprincipes van de fotografie: door te kijken. De gastdocent laat vijf foto’s zien die besproken worden. Hoe groot zet je iemand in beeld, waar zet je de camera neer en hoe maak je een goede foto? Gezamenlijk gaan we foto’s maken van de omgeving op school.

Groep 5 t/m 8:
Aan de hand van foto’s leren leerlingen standpunten en beeldkaders te bepalen. Belichting vormt ook een belangrijk onderdeel. In subgroepen maken de leerlingen foto’s van elkaar en de omgeving.

Meer informatie

Groep 1 t/m 8: Klein duimpje in onze wereld

De leerlingen experimenteren met hun zelfgemaakte mensfiguren door ze in een bepaalde houding in een omgeving te plaatsen en hier foto's van te maken. Bij het maken van de foto's kan ook aandacht worden besteedt aan verschillende camera-standpunten en belichting. (afhankelijk van de leeftijdsgroep)

Meer informatie

Groep 1 t/m 3: Kiek,een stoel

Een fotografie activiteit van beeldend kunstenaar Myrna Rasker, Atelier Rasecht  & Marian van Steen, Bureau Buitenkans

Een theatrale dialoog vol humor in de klas: Myrna bouwt een kunststoel op uit allerlei voorwerpen die iets anders zijn dan ze lijken. Marian leest ondertussen ter inspiratie voor uit Het Grote Sil en Tan Boek, vol tekeningen van Myrna. Als het verhaal uit is en de stoel klaar, ontdekt Marian dat de foto's aan het verhaal ontbreken.

Meer informatie

Groep 3 t/m 5: Lichtschrijven

Fotografieproject met als uitgangspunt het fotowerk van Niek Michel.

In zijn werk speelt fotografie in het donker een belangrijke rol. De fotowerken laten de verscheidenheid van zijn werk zien. De leerlingen gaan zelf lichttekeningen maken met een zaklantaarn in het donker. Deze lichttekeningen zijn alleen zichtbaar op de foto die ze met Niek daarvan gaan maken.

Meer informatie

Groep 3 t/m 8: Workshop Fotografie: Tabletop

Leerlingen maken kennis met geënsceneerde fotografie. Zij fotograferen miniatuurpoppetjes in een zelfbedacht decor of op een locatie in school.

Meer informatie

Groep 6 t/m 8: Speelgoedverhaal

Speelgoedverhaal is een animatiefilm project waarin het eigen speelgoed van de kinderen een hoofdrol speelt in een zelf bedacht verhaal en zelf bedacht decor. Met een digitale foto camera en een statief gaan de leerlingen in groepjes zo’n 50 tot 100 foto’s of meer maken. De foto’s worden aan het eind van de les omgezet in animatiefilmpjes die ook worden getoond.

Meer informatie